http://zioladar.com.pl/miody-manuka-mgo

Na rynku dostępne są miody manuka o różnym wskaźniku MGO: MGO 30+, MGO 100+, MGO 250+, MGO 400+ oraz MGO 550+. Im wyższy wskaźnik, tym większe działanie antybakteryjne. Miody, których stężenie wynosi powyżej 100, wykazują się właściwościami antybakteryjnymi, przeciwzapalnymi, przeciwwirusowymi, a także przeciwgrzybicznymi. Jeżeli chcemy jedynie podawać miód manuka w celach profilaktycznych w okresie przeziębień i zachorowań na grypę, zaleca się wybór miodu o niższym wskaźniku – mianowicie miód manuka MGO 100+ bądź MGO 250+. Warto dodać, iż miody manuka hamują takie bakterie, jak: gronkowce, paciorkowce, helicobacter pylori, oraz pałeczek jelitowych, a także pałeczek okrężnicy.

Miód manuka wykazuje się skutecznością w przypadku wrzodów żołądka, nadkwasoty, zespołu jelita wrażliwego, a także zaburzeń trawiennych.

Miód manuka może być podawany osobom w różnym wieku. Należy jednak pamiętać, że miód manuka nie można serwować chorym na cukrzycę oraz uczulonych na produkty pochodzenia pszczelego. Nie podajemy miodu również dzieciom do pierwszego roku życia.

Miody manuka podawane są w celach profilaktycznych, jak również w przypadku leczenia.